Research service (analysis of feedingstuffs)
Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie prowadzi badania pasz na potrzeby prowadzonych badań, nadzoru paszowego i podmiotów zewnętrznych w zakresie:
- podstawowych składników pokarmowych (sucha masa, popiół surowy, tłuszcz surowy, włókno surowe (frakcje włókna), białko ogólne, skrobia, cukier)
- aminokwasów (aminokwasy ogólne, siarkowe i tryptofan)
- frakcji lipidowej (skład kwasów tłuszczowych, parametry oceny jakości tłuszczu)
- składników mineralnych (chlorki, fosfor, wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, kobalt, selen, jod)
- składników niepożądanych i szkodliwych pochodzenia roślinnego (aktywność antytrypsynowa, aktywność urazy, fityniany, pierwiastki i związki niepożądane, jak fluor, arsen, azotyny, kadm, ołów, rtęć)
- identyfikacji substancji czynnych dodatków paszowych i białkowych materiałów paszowych oraz ich oznaczanie w premiksach i/lub paszach (witaminy: A, E, B1, B2 i kokcydiostatyki jonoforowe
- parametrów oceny procesów przetwórstwa paszowego (stopień wymieszania, ocena skuteczności mieszarki, trwałość granulatu).
Wykaz badań Krajowego Laboratorium Pasz w Lublinie
Lista metod KLP w zakresie elastycznym 2019
Wykaz metod akredytowanych stosowanych w Krajowym Laboratorium Pasz
w Lublinie - AB 856